Logo

Recenze knih

Pár výtahů ze zajímavých knih

Henri J.M. Nouwen: Návrat ztraceného syna

Křesťanská literatura bývá v poslední době dost stereotypní. Většinou knížka objeví nějakou převratnou novinku, která tu ještě nebyla, s ní samozřejmě recept jak změnit svůj život, aby jste se dostali k vysněnému cíli. A vy pak podle jejích rad zavrhujete, odvrháváte, předěláváte, proměňujete, přijímáte, měníte postoje a pácháte další druhy všelijakého násilí v představě, že vyřešíte ten největší problém svého života, o kterém...
Přidal Josef Novák dne 17.11.2008, Rubrika: Recenze knih Čteno 4863x

Philip Yancey: Kde je Bůh, když to bolí

Bože můj, Bože můj, proč si mě opustil1? To je otázka, kterou si kladl nejenom Ježíš na kříži, ale kterou i já mám často tendence si klást, tehdy když mám pocit, že trpím, tehdy když si Boha neumím představit jinak, než jako sadistického režiséra vyžívajícího se v utrpení oněch bezmocných herců na jevišti zvaném Země. Autor knihy Kde je Bůh, když to bolí se snaží najít odpověď na otázky Proč právě já a Má utrpení vůbec nějaký smysl?
Přidal Kejtý dne 11.11.2008, Rubrika: Recenze knih Čteno 4770x

Dr. Henry Cloud a Dr. John Townsend: Hranice v chození

Kniha Hranice v chození se mi dostala do rukou nedávno, a to v době, kdy se tato kniha stala pro mě aktuální vzhledem k mé současné životní situaci. Sama jsem totiž nedávno vkročila do vztahu chození. Když jsem otevřela tuto knihu, tak moje očekávání nebylo příliš velké, jelikož jsem na toto téma přečetla pár knih a ne vždy mě moc zaujali. Jednalo se o knihy od amerických autorů a americká kultura se v jejich knihách velmi promítala. Po předchozích zkušenostech jsem tedy neočekávala nic velkého od této knihy a to zejména, že autoři jsou také Američané. Po pár přečtených stránkách se můj postoj ke knize začal měnit a já se zájmem četla jednu stránku za druhou.
Přidal Hanka F. dne 23.6.2008, Rubrika: Recenze knih Čteno 7647x

Joshua Harris: My dva spolu

Kniha My dva spolu ukazuje mladým křesťanům, kteří se rozhodli pro vážný vztah, jak nejlépe využít dobu před manželstvím. Zdůrazňuje, že pro toto období je potřeba mít jasný cíl – poznat se, abychom věděli, zda do manželství skutečně chceme vstoupit. „Myslím, že vážná známost provázená moudrostí a oslavující Boha má dvě základní priority: Tou první je chovat se k sobě navzájem svatě a upřímně; druhou je učinit kvalifikované a moudré rozhodnutí ohledně vstupu do manželství.“
Přidal Marta dne 20.6.2008, Rubrika: Recenze knih Čteno 4009x

Peter Scazzero, Warren Bird: Emocionálně zdravá církev

Špatné rady mají své důsledky. Někdy je málo modlit se a doufat. Emoce ovlivňují náš život mnohem více a hlouběji než je na první pohled patrné. Často k tomu, abychom mohli dobře poradit musíme zajít pod povrch věcí. Práce pro odborníky? Ano. Ale špatný stav našich emocí nemusí být vždy nutně chorobný. Někdy stačí „vzít skalpel“ a říznout hlouběji než jsme byli dosud zvyklí.
Přidal Pepa Novák dne 29.7.2007, Rubrika: Recenze knih Čteno 3266x

Jerry Sittser: Když nebe mlčí (a Bůh neodpovídá na Vaše modlitby)

Nevyslyšené modlitby. Tato otázka křesťanské víry je skutečně velmi zajímavá a, alespoň pro mne, jaksi zneklidňující. Nutno upozornit, že se tu nejedná o hloupé a povrchní modlitby,..jež bychom nikdy nevyslovili, kdybychom nad nimi chvíli přemýšleli. Jedná se o ty, na nichž nám – a možná že i Bohu – velmi záleží: jako uzdravení nemocného, obrácení přítele atd.
Přidal Jitka Ehlová dne 17.3.2007, Rubrika: Recenze knih Čteno 4036x

William Mac Donald: Hledejte nejprve...

Aneb praktické pojednání o tom, jak žít nejen teoreticky. Takto jsem si knihu nazval já. Přečetl jsem knížečku, která by mohla být nazvána návodem pro život začínajícího i pokročilého křesťana, návodem, který se nebojí radit věřícímu v jeho osobním, běžném životě a ukázat co je, ale také co není správné. Je působivá.
Přidal Pavel Lauko dne 11.11.2006, Rubrika: Recenze knih Čteno 3207x

Watchman Nee: Duchovní člověk 1.-3. svazek

Nejlépe vypovídají o této knize slova samotného autora „Tato kniha klade obzvláštní důraz na duchovní skutečnost. A tak vše, o čem se v každém svazku hovoří, může být potvrzeno zkušeností, nic není prázdná řeč.“
Přidal Danka dne 13.10.2005, Rubrika: Recenze knih Čteno 4837x

Vilém Schneeberger: Začněme u Adama

Možná znáte knihy jako Co to je když se řekne… Olgy Spalové, Jindřicha Pokorného Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví,
pořekadla a přísloví, nebo Jaroslava Zaorálka Lidová rčení. V roce 2003 se k nim přidala
knížka Viléma Schneebergera, Začněme u Adama aneb okřídlená biblická rčení.
Přidal Jan Kašparec dne 14.1.2005, Rubrika: Recenze knih Čteno 3576x

„Poušť nespočívá v nepřítomnosti lidí, ale v přítomnosti Boha“

Posláním knihy Poušť uprostřed města, je pomoci člověku zasvětit jeden týden intenzivní modlitbě a usilovnému hledání Boha, objevování biblického textu a uvědomování si Boží přítomnosti.

Přidal Danka dne 1.6.2004, Rubrika: Recenze knih Čteno 3217x

Esej o všeobecnosti zoufalství

/Křesťanská psychologická úvaha ke vzdělání a probuzení/ 1848

"Pane dej nám slabý zrak pro všechen bezvýznamný brak

a oči jako střely,by tvoji pravdu zřely."
Přidal Danka dne 21.4.2004, Rubrika: Recenze knih Čteno 7723x

Tajemství stvoření

Přehledná "vědecká disputace" o evoluční a kreativistické koncepci vzniku a rozvoje života,
Přidal Dana Popovská dne 2.11.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 2903x

Jsme částí země

Řeč náčelníka Seattlea k prezidentu USA 1855
Aktuálnější než kdy jindy!
Přidal Dana Popovská dne 2.11.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 3326x

Art Spiegelman : Maus I, II

Maus je příběh Vladka Spiegelmana, Žida, který přežil holocaust a jeho syna, kreslíře, který se snaží vyrovnat s otcem, jeho hrozivým příběhem i dějinami jako takovými. Forma zpracování je komics - nacisté jsou zobrazeni jako kočky, Židé jako myši.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 4908x

J. A. Komenský : Cesty světla

Cesta světla navazuje na Platónskou tradici podobenství o Slunci.

Komenský poukazuje na souvislosti mezi smyslovým vnímáním a rozumovým
zpracováním.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 5351x

Jiří Langer : Talmud ukázky a dějiny

- učební látka talmudu se rozšířila o stanoviska k novým myšlenkovým proudům, které vznikaly hlavně v řecko-římských a perských kulturních oblastech ...
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 4530x

Soren Kirkegaard : Filosofické drobky

Myšlenkovým postupem spisu je klasické drama o pěti jednáních s mezihrou.
Hlavními osobami jsou Sókrates a Kristus, který však z úcty není jmenován a
nazývá se pouze "Bohem v čase" ...
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 4421x

Paulo Coelho : Alchymista

Pohádkové vyprávění o cestě španělského pastýře Santiaga za pokladem. Poselství
o každodenním "dobrém boji" překonávat strach, pohodlnost, sobectví, omezenost
našeho pohledu.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 3195x

Milan Valach : Svět na předělu

Je to velice přehledná sociologická studie. Autor se zamýšlí nad minulostí a
budoucností lidstva. Samostatná kapitola je věnována kořenům a podstatě
komunistického systému.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 3001x

Leon Uris : Exodus I, II

Dvoudilný román - odehrávající se pozadí historických událostí "největšího zázraku" moderní doby - znovuzrození národa rozptýleného ve všech zemích světa - vzniku státu Izrael.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 4093x

Edvard Beneš : Demokracie dnes a zítra

Dílo Demokracie dnes a zítra zahrnuje upravené přednášky Edvarda Beneše z
univerzity v Chicagu z roku 1939 a vyjadřuje jeho boj za osvobození
Československa.
Přidal darg dne 13.5.2003, Rubrika: Recenze knih Čteno 5007x